top of page

Beneficiile exercițiilor fizice pentru adolescenți


Știm bine că un corp armonios este un medicament preventiv împotriva bolilor, dar un organism obișnuit cu exercițiile fizice oferă pentru adolescenți o doză suplimentară de protecție. Potrivit American Heart Association, inactivitatea fizică sporește riscul de accident vascular cerebral și amplifică alți factori de risc pentru afecțiuni cardiovasculare, cum ar fi obezitatea, hipertensiunea arterială, colesterolul LDL („rău”) și diabetul.


Dacă un adolescent este slab nu înseamnă neapărat că este un copil sănătos, dar exercițiile fizice din adolescență și asocierea dintre condiția fizică și valorile normale ale tensiunii arteriale, sunt puncte importante de luat în considerare atunci când vorbim de sănătatea lui, deoarece problemele cardio-respiratorii pot fi un precursor al altor probleme legate de sănătatea adultului.

Televizorul, sistemele de jocuri portabile și dispozitivele electronice au contribuit la crearea unei culturi sedentare printre tineri și adolescenți. Potrivit specialiștilor, copiii cu vârste cuprinse între 6 și 17 ani ar trebui să facă zilnic cel puțin 60 de minute de activitate fizica ușoară, gen aerobic, dar, conform unui sondaj din 2013, doar 29% dintre liceeni au afirmat că fac 60 de minute de mișcare pe zi. Acest lucru crește potențialul de a avea probleme legate de sănătate în viitor, ca adult.

Să ne reamintim toate lucrurile sănătoase pe care le poate face exercițiul fizic obișnuit, de intensitate moderată, pentru tine și copilul tău:

Exercițiul fizic – mișcarea – construiește o inimă sănătoasă

Când copilul tău își mișcă regulat corpul, mușchiul inimii devine mai puternic și mai eficient. Miocardul, mușchiul inimii, funcționează ca orice alt mușchi: cu cât îl folosim mai mult, cu atât devine mai puternic și mai eficient.

Atunci când facem exerciții fizice în mod regulat, inima noastră pompează cu un efort mai mic un volum mai mare de sânge în organism și este posibil să fie mai sănătos până la adânci bătrâneți.

Studiul după studiu confirmă faptul că activitatea fizică regulată ajută la ‘’curățarea corpului’’ de grăsimi nesănătoase care înfundă arterele și contribuie la apariția bolilor de inimă. Experții au dovedit că persoanele sedentare prezintă un risc de două ori mai ridicat de a dezvolta boli de inimă decât persoanele care fac exerciții fizice regulate.

Exercițiul construiește oase puternice

Anii de creștere și dezvoltare fizică sunt perioada optimă pentru întărire osoasă prin exerciții fizice. Deoarece 90% din conținutul total de minerale osoase este acumulat până la sfârșitul adolescenței, optimizarea masei și structurii osoase în timpul copilăriei scade riscul de fracturi la vârsta adultă. De asemenea, mușchii puternici ajută la susținerea oaselor noastre, oferindu-ne o structură scheletică mai puternică și un corp armonios.

Exercițiul fizic previne accidentările

Exercițiile fizice de extensie și întindere efectuate cu regularitate îi ajută pe copii să-și îmbunătățească postura și simetria corpului, precum și să-și minimizeze durerile musculare după o activitate fizică sau efort intens. Mișcările de streching sau elongațiile previn, de asemenea, potențialele accidente și răni prin întărirea tendoanelor și ligamentelor aflate în creștere.

Exercițiul fizic întărește/crește stima de sine

Copiii care fac exerciții fizice în mod regulat se simt mai bine cu ei înșiși decât copiii care stau cu chipsurile pe canapea. Ușor de observat în cadrul comunităților de adolescenți, că cei care fac sport sunt mult mai încrezători și acceptați în grupuri și au o mai multă stimă de sine și vigoare, în general.

Exercițiul fizic combate depresia

În timp ce avem tendința de a considera anxietatea și depresia ca fiind problemele adulților, deloc surprinzător aceste boli apar mai frecvent și la vârste mai mici, la adolescenți de exemplu.

Atât exercițiile aerobice (mersul și alergarea rapidă, de exemplu), cât și antrenamentul de forță, reduc depresia individului. Între douăzeci și treizeci de minute de mișcare în fiecare zi pot ajuta adolescenții deprimați să se bucure de schimbările pozitive de dispoziție care au loc în interiorul corpului lor.

Activitățile fizice desfășurate în echipe consolidează relațiile sociale și îmbunătățesc abilitățile de viață

Studenții care participă la competiții interșcolare au mai puține șanse să fumeze sau să consume droguri și au șanse sporite să rămână în școală și să aibă o conduită bună și performanțe academice ridicate.

Cercetările susțin că lipsa activității recreative poate contribui la predispoziția copiilor spre influențe negative, cum ar fi drogurile, bandele sau violența. Programele de activități fizice, sportive, au fost introduse și cu scopul de a dezvolta copiilor abilități de viață atât de necesare, cum ar fi comunicarea eficientă, leadershipul, munca în echipă, sportivitatea, rezolvarea conflictelor și stabilirea obiectivelor.

Într-un sondaj recent, mulți directori corporatiști au declarat că dețin o mare parte din succesul abilităților pe care le au acum deprinse din sporturile de echipă desfășurate în perioada adolescenței.

Exercițiul fizic ‘mișcă’ intestinele

Copiii și adolescenții sunt adesea constipați și pentru că sunt prea leneși sau prea ocupați pentru a-și asculta semnalele intestinale. Mișcarea corpului determina creșterea peristaltismului intestinal, prin accelerarea timpului de tranzit al conținutului acestuia.

Exercițiul fizic formează studenți mai inteligenți

Activitatea fizică regulată poate îmbunătăți memoria, crește concentrarea, crește imaginația și poate ajuta la dezvoltarea gândirii creatoare. Cel mai probabil acest „efect inteligent” al exercițiului fizic se datorează în primul rând creșterii fluxului de sânge și de oxigen de la nivelul creierului.

Exercițiile fizice ajută copiii să crească armonios

Eliberarea hormonului de creștere – STH este esențială pentru construirea mușchilor, cartilajelor și oaselor în tot corpul. S-a dovedit că nivelul acestuia crește la câteva minute după începerea efortului și se intensifică atunci când intensitatea activității fizice crește.

Exercițiul fizic întărește sistemul imunitar

Exercițiile fizice viguroase susțin sistemul imunitar, stimulând organismul să producă mai multe celule albe în sange.

Exercițiul fizic arde grăsimile

Haideți să facem o călătorie în celulele dumneavoastră grase/adipoase și să ne minunăm de modul în care mișcarea face corpul să slăbească.

Enzima lipoproteinlipaza (LPL) escortează grăsimea din fluxul sangvin în celulele grase pentru depozitare iar în celulele musculare pentru energie.

Mișcarea stimulează un dublu beneficiu biochimic:

  • crește activitatea LPL (prin arderea grăsimii) în țesutul muscular,

  • dar scade activitatea LPL (depozitarea grăsimilor) în țesutul adipos.

Dimpotrivă, inactivitatea determină efecte inverse astfel organismul trece în modul de depozitare a grăsimilor.

Surse:

bottom of page